Basam
|
Wysłany: Czw Kwi 10, 2008 8:56 pm Temat postu: Terroryzm |
|
|
Witam
Zbieram materiały do pracy dyplomowej na temat "Przygotowanie brygad antyterrorystycznych i pododdziałów specjalnych do walki z terroryzmem".
W szczególności:
1. Ugrupowania terrorystyczne, taktyka działaania.
2. Preferowane środki walki przez terrorystów.
3. Cele w/w działań.
4. Brygady AT - proces szkolenia i przygotowania do stawianych przed nimi zadań.
5. Podoodziały specjalne - proces szkolenia i przygotowania do stawianych przed nimi zadań.
W szczegolności zależy mi na pozycjach książkowych oraz stronach www.
Za wszelką pomoc postaram się w jakiś sposób odwdzięczyć. _________________ "Ćwicz tak jak bedziesz walczył, walcz tak jak ćwiczyłeś!" |
|
Krzysiek_B
|
Wysłany: Pon Kwi 14, 2008 7:14 pm Temat postu: Masz teraz niezłą okazję |
|
|
Masz teraz niezłą okazję sięgnąć do źródeł.
Jak donosi WP: "Tajemnice izraelskiego kontrwywiadu już po angielsku"
W informacji czytamy:
Budzący postrach izraelski kontrwywiad Szin Bet uruchomił swoją stronę internetową po angielsku i arabsku, po raz kolejny uchylając rąbka tajemnicy, okrywającej pracę tajnych służb Izraela.
Wcześniej strona internetowa
www.shabak.gov.il
była dostępna tylko dla osób posługujących się językiem hebrajskim - przypomina agencja Associated Press.
Obecnie zawartość stron hebrajskich, angielskich i arabskich jest niemal identyczna, choć różne są cele. Witryna hebrajska ma za zadanie przyciągnąć do agencji nowych pracowników. Arabska i angielska ma prostować rozpowszechniane błędne informacje i poprawić wizerunek Szin Bet.
Na witrynie umieszczono m.in. nagrania wideo z ataków lotniczych, aresztowań, ochrony VIP-ów czy ćwiczeń z ostrą amunicją. Zdjęciom towarzyszy muzyka rodem z filmów akcji.
Szin Bet opublikował też po arabsku, a więc w rodzimym języku wroga, dane dotyczące działalności palestyńskich bojowników. Jeszcze kilka lat temu byłoby to nie do pomyślenia - komentuje AP.
Izraelski kontrwywiad nie wstydzi się też swoich porażek. Krytycznie pisze m.in. o nieskutecznej ochronie premiera Icchaka Rabina, który w 1995 roku zginął z rąk żydowskiego ekstremisty.
Niedawno Szin Bet umieścił na swych stronach blogi pisane przez czterech swych agentów. Piszą oni, jak trafili do służby i jaki rodzaj pracy wykonują. Odpowiadają też na pytania czytelników.
Nic tylko zagłębiać się w lekturze...
Pozdrawiam.
Krzysiek |
|
Basam
|
Wysłany: Pon Kwi 14, 2008 7:44 pm Temat postu: |
|
|
Ta wiadomość też mnie trochę zaskoczyła, ale z drugiej strony na stronie nie pojawi się nic co na niej niemogłby się pojawić. Myślę też, że arabskim terrorystom za bardzo te wiadomości nie pomogą w walce z spec służbami Izraela. Wg mnie ta strona ma bardziej wydźwięk propagandowy niż zdradzający jakieolwiek ściśle tajne informacje. Właśnie przeglądam tą stronkę i nie powiem pewne rzeczy są ciekawe
Dzięki wielkie za każdy link, tutuł książki, napwno wszystko przejżę i to co mi potrzebne skrupulatnie wynotuję _________________ "Ćwicz tak jak bedziesz walczył, walcz tak jak ćwiczyłeś!" |
|
Basam
|
Wysłany: Pią Kwi 18, 2008 6:51 pm Temat postu: |
|
|
Dla zainteresowanych tematem:
Encyklopedia terroryzmu
(Oryginalny tytuł International Encyclopedia of Terrorism)
Dom Wydawniczy Bellona, Wydawnictwo MUZA SA.
Dobra praca przedstawiająca przekrój problemu od starożytności po współczesne czasy. _________________ "Ćwicz tak jak bedziesz walczył, walcz tak jak ćwiczyłeś!" |
|