Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Dariusz W.
|
Wysłany: Wto Sty 29, 2008 7:36 pm Temat postu: Trening w silowni |
|
|
Aby nie zbaczac z tematu w innych watkach {trening w domu}, proponuje kontynuowac temat silowni, w tym dziale. _________________ "W silowni wycwiczysz miesnie ale nie jaja. Je albo masz albo nie. Le Baner"
Ostatnio zmieniony przez Dariusz W. dnia Wto Sty 29, 2008 8:03 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
Dariusz W.
|
Wysłany: Wto Sty 29, 2008 8:00 pm Temat postu: |
|
|
Lynch napisał: | 1. Prawidłowy trening (piramidalny), w takim razie zglosze sie po niego w sekcji
2. Jak wspomnialem najwiecej pracuje nad plecami, barkami i klatą jesli chodzi o korpus, a i oczywiscie nogi
3. Codziennie jedzenie wzbogacam o produkty bogate w bialko i weglowodany jak np. mleko i kaszka codziennie na kolacje
4. Ostatnio miałem gajner, bogaty w wiele wartosci energetycznych.
5. Odpoczynek, no coz z tym bywa roznie, w weekend wypoczywam, ale gorzej w tyg kiedy np mam do szkoly na 7 a musze wstac o 6
Na szczescie nie brakuje mi sily i wytrzymalosci - jedne z najwazniejszych rzeczy |
Lynch, chyba nie zrozumielismy sie troche w punkcie 2, w ktorym mowilem o odkrywaniu ktore cwiczenia sa wlasciwe dla TWOJEJ BUDOWY ANATOMICZNEJ.
Wyrozniamy 3 typy budowy:
- endomorf
- mezomorf
- ektomorf
Po tym co napisales wczesniej, wnioskuje iz twoim typem budowy jest ektomorf {zwany takze hardgainerem}, i pod ten typ budowy powinienes dostosowac swoj trening. Krotkie rady:
- w danym dniu treningowym angazuj tylko 1-2 grupy miesniowe,
- dana czesc ciala trenuj tylko raz w tygodniu,
- trenuj intensywnie ale krotko, ok. 45min.
- w kazdym kolejnym treningu zwiekszaj ciezar,
- spozywaj suplementy bogate w weglowodany np. TREC MASS XXL
- spij minimum 6-7 godzin,
I to byloby na tyle, a traz biegnij na trening, aby moje wypociny nie poszly na marne! _________________ "W silowni wycwiczysz miesnie ale nie jaja. Je albo masz albo nie. Le Baner"
Ostatnio zmieniony przez Dariusz W. dnia Sro Sty 30, 2008 2:02 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
Lynch
|
Wysłany: Wto Sty 29, 2008 8:31 pm Temat postu: |
|
|
Dzieki za rade trenerze, teraz widze jakie bledy popelnialem na silowni _________________ BÓG HONOR OJCZYZNA |
|
Powrót do góry |
|
|
Kane
|
Wysłany: Wto Sty 29, 2008 8:39 pm Temat postu: |
|
|
Witam, mam podobny problem do poprzednika.(wręcz odwrotny)
Mam 174 i waze 73 kg, wiec jaki trening na silowni powinienem zastosowac w celu uzyskania jak najlepszych efektow. Podobnie jak poprzednik z silą nie mam problemu, lecz z budowa ciala jest juz gorzej _________________ Live free or die hard |
|
Powrót do góry |
|
|
Dariusz W.
|
Wysłany: Sro Sty 30, 2008 12:06 am Temat postu: |
|
|
Musimy pamietac, ze nie zawsze w ocenie swoich postepow w silowni powinnismy sie kierowac stosunkiem wzrostu do wagi. Wazna jest tutaj takze tzw. struktura miesnia, definicja lub konkretny cel treningu.
I tak w sytuacji ktora podaje Kane: wzrost-174 , waga- 73 :
- dla przecietnego, wlasciwie rozwijajacego sie czlowieka, jest to wlasciwy stosunek wzrostu do wagi,
- dla kulturysty w fazie budowania masy - waga za mala,
- dla w/w kulturysty bedacego na maksymalnej rzezbie - waga moze byc ok { w zaleznosci oczywiscie od kategorii wagowej w ktorej startuje},
- natomiast sztangista dla przykladu, nie bedzie przykladal zadnej wagi do rzezby, dla niego istotna jest sila, ktora moze chciec osiagnac przy zachowaniu tej wagi, np. ze wzgledu na kat. wagowa w ktorej startuje.
Aby dac jakas rade, musze wiedziec jaki jest twoj cel treningu w silowni i co najwazniejsze, ty idac do silowni, musisz wiedziec czego chcesz i czy we wlasciwy sposob do tego podchodzisz:
- chcesz zwiekszyc maksymalnie mase nie dbajac o rzezbe?
- chcesz zostac przy tej wadze ale zrobic ladna rzezbe i definicje miesnia?
- chcesz zmniejszyc troche wage i postawic na maksymalna szybkosc i wytrzymalosc?
- co dla ciebie oznacza termin: NAJLEPSZY EFEKT TRENINGOWY?
W zaleznosci od wymagan, uklada sie odpowiedni program treningowy.
Tak naprawde najlepsze rady daje sie po ocenie wizualnej. _________________ "W silowni wycwiczysz miesnie ale nie jaja. Je albo masz albo nie. Le Baner" |
|
Powrót do góry |
|
|
GrzesioCzesio
|
Wysłany: Pon Lut 04, 2008 8:47 pm Temat postu: |
|
|
mam pytanko nio bo na przykład zdania są podzielone jedni mowią ze brzuch mozna ćwiczyć często nawet codziennie bo jest dobrze ukrwiony i szybko się regeneruje inni mówią ze dwa trzy razy w tygodniu nio i moze kuknie ktoś na moj plan treningowy
pon.- biceps brzuch
wtorek.- klata, brzuch
środa. - nogi, brzuch
czwartek,- plecy, bary
piątek.- biceps, brzuch
sobota.- nogi, triceps
z tym brzuchem to pewnie przesadzilem oczywiście niezapominam o ćwiczeniach aerobowych biegam, jezdze na rowerku i rozciągam się
a moj typ budowy to endomorf mam 180 cm i teraz 80 kg _________________ upaść To Nie Porażka. Porażką Jest Się Nie Podnieść. |
|
Powrót do góry |
|
|
Szedo
|
Wysłany: Pon Lut 04, 2008 10:01 pm Temat postu: |
|
|
a ja chciałem zapytać czy pompki można robić codziennie bo zacząłem pompować od miesiąca i od 10 pompek teraz robie 90 za jedna seria a z tego co mi kolega mówił to dosyć niszczy stawy. I czy brzuszki powinno sie codziennie robić?? z góry dzięki |
|
Powrót do góry |
|
|
Dariusz W.
|
Wysłany: Pon Lut 04, 2008 11:00 pm Temat postu: |
|
|
Szedo, zarowno pompki jak i brzuszki mozesz robic codziennie - zwlaszcza brzuszki!
Jezeli chodzi o pompki to nie stawami bym sie przejmowal {bo przy wlasciwej rozgrzewce nie bedzie problemow}, a wlasciwym i rownomiernym rozwojem wszystkich grup miesniowych.
Mialem kiedys w wojsku kolege, ktory robil naraz 1000 pompek, bo mial na tym punkcie konika i robil je codziennie ale reszte miesni zaniedbal i naprawde wygladal jak przygarbiona pokraka i co ciekawe, wcale nie byl silny
Jezeli cale cialo rozwijasz rownomiernie, to katuj pompki do woli, pamietajac jednak aby co trening zmieniac uklad rak {rodzaj pompek}, tak aby nie przyzwyczajac miesni do jednego typu i tempa pracy _________________ "W silowni wycwiczysz miesnie ale nie jaja. Je albo masz albo nie. Le Baner"
Ostatnio zmieniony przez Dariusz W. dnia Wto Lut 05, 2008 1:35 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
Dariusz W.
|
Wysłany: Pon Lut 04, 2008 11:27 pm Temat postu: |
|
|
GrzesioCzesio, najbardziej nie podoba mi sie twoj dobor grup miesniowych w czwartek i sobote...
Moja propozycja dla ciebie:
- w danym dniu, trenuj tylko dwie grupy miesniowe, najlepiej takie, ktore w swej pracy sa ze soba powiazane i zawsze jest to jedna duza i jedna mala grupa miesniowa:
- przyklad:
pon. klatka, triceps
wt. motyl, biceps
sr. przerwa - regeneracja
czw. barki,przedramie
pt. nogi,grzbiet
sob. cwiczenia dodatkowe, worki, tarcze, rozciaganie
ndz. przerwa - regeneracja
brzuch robisz kiedy chcesz, pamietajac jednak o tym, ze pracuje on takze, przy cwiczeniach na inne grupy miesniowe.
I jeszcze jedno: jezeli trenujesz jakis sport walki, to musisz uwzglednic te dni treningowe w w/w rozpisce i przegrupowac tak aby uniknac przetrenowania {przepalenia} miesni
Jezeli jestes z naszej sekcji, to podejdz do mnie po rozpiske, w ktorej sa uwzglednione dni treningowe kravki. _________________ "W silowni wycwiczysz miesnie ale nie jaja. Je albo masz albo nie. Le Baner" |
|
Powrót do góry |
|
|
GrzesioCzesio
|
Wysłany: Wto Lut 05, 2008 1:01 pm Temat postu: |
|
|
dzieki podejde po rozpiske _________________ upaść To Nie Porażka. Porażką Jest Się Nie Podnieść. |
|
Powrót do góry |
|
|
Nowy Zg
|
Wysłany: Wto Sie 24, 2010 4:10 pm Temat postu: |
|
|
Zapraszam na moją stronkę z wszelkimi informacjami na temat siłowni dieta suplementy ćwiczenia itd to adres jej http://chomikuj.pl/Nitrobolon2 zapraszam :) _________________ "vivere militare est" |
|
Powrót do góry |
|
|
cichy.Żary
|
Wysłany: Sob Paź 09, 2010 2:25 pm Temat postu: |
|
|
witam
chcialbym zapytac jak wlasciwie rozpoczac trening na silce z porannym treningiem w domu
waze okolo 65kg i mierze 184cm
[img]http://ifotos.pl/zobacz/fcf92_swxpap.jpg/[/img]
chcialbym zwiekszyc sile szybkosc i wytrzymalosc rowniez poza treningami KM (poczatkujacy od wrzesnia tego roku) w ktorych uczestnicze 2 razy w tygodniu + seminarium FCF ( 1 odbyte do tej pory)
przejdzmy do konkretow...
-w domu nie posiadam zadnego sprzetu treningowego (z kasy z 18 za miesiac chce wzbogacic mieszkanie o sprzety sprzyjajace rozwojowi krawki)
-przez 4 lata trenowalem zapasy (nieodpowiednia godzina treningow uniemozliwia mi dalszy rozwoj)
prosilbym o rozpiske treningowa:
-w domu rano moge poswiecic okolo 30-40 minut
-na silowni tak z uwzglednieniem treningow poza silownia (poniedzialek (trening zapasy (wraz z trenerem ucze grupe naborowa w gimnazjum gdzie sie nie przemeczam) wtorek trening KM piatek trening KM)
-silownie mam dostepna 6 dni w tygodniu
acha jeszcze jaka dieta i ewentualnie suplementy byly by wlasciwe
jesli potrzebne jeszcze jakies informacje to prosze pisac |
|
Powrót do góry |
|
|
Dariusz W.
|
Wysłany: Pon Paź 11, 2010 12:18 am Temat postu: |
|
|
Witaj,
Jeszcze do niedawna przygotowywaliśmy rozpiski na trening w siłowni w oparciu o tradycyjny trening piramidalny.
Taki trening jednak nie daje takiej siły, wytrzymałości i co najważniejsze - funkcjonalności jakiej oczekiwaliśmy pod kątem sportów walki.
Obecnie stosujemy rosyjskie metody zwiększania siły w oparciu o tzw. "drabiny" RKC i pracujemy głównie z odważnikami kettlebell + ew. sztangi w siłowni.
Byłeś na seminarium FCF więc zapewne poczułeś zalety takiego treningu.
Przykładowe rozpiski na siłę, masę i wytrzymałość mamy na tablicy w sali Centrum Kettlebell, więc możesz sobie pospisywać. Kolejny FCF 16.10. g.13:00 lub trening kettlebell w każdy wtorek i piątek o godz. 17:30.
Pozdrawiam. _________________ "W silowni wycwiczysz miesnie ale nie jaja. Je albo masz albo nie. Le Baner" |
|
Powrót do góry |
|
|
cichy.Żary
|
Wysłany: Pon Paź 11, 2010 4:51 pm Temat postu: Re: Trening w silowni |
|
|
na RKC nie moge chodzic z powodu treningu km odbywajacego sie w tym samym czasie
zobacze te rozpiske w centrum i najwyzej skonsultujemy sie po seminarium |
|
Powrót do góry |
|
|
happiebdaymeme
|
Wysłany: Pią Paź 12, 2018 4:57 am Temat postu: happy birthday meme pictures |
|
|
Advocates hypothesize that images are a viral wonder that may develop by common choice in a way comparable to that of organic advancement. Images do this through the procedures of variety, transformation, rivalry, and legacy happy birthday meme pictures |
|
Powrót do góry |
|
|
|